top of page

 

1Seed - operativni sistem za prirodnu poljoprivredu

Prirodni pristup poljoprivredi je budućnost. 

 

Konvencionalna poljoprivreda ima celu paletu proizvoda koji je podržavaju i čine ovakav uzgoj hrane jednostavnim i standardizovanim. Ekspanzija civilizacije, vođena industrijalizacijom i praćena rastom potrebe za hranom, dala je poražavajuće rezultate. U sve većoj meri osećamo posledice komercijalne poljoprivrede, bazirane na monokulturnom pristupu, uz podržavanje rasta biljaka veštačkim putem. Urušavanje ekosistema, izražena erozija i nekvalitetna hrana, samo su neki od problema sa kojima se susrećemo.

Prirodni pristup, koji uključuju organska poljoprivreda, permakultura i slični pravaci sa akcentom na održivost, su jedina budućnost. Paleta proizvoda koji pomažu prirodnu poljoprivredu u velikoj meri je zapostavljena u odnosu na konvencionalnu i identifikujemo nedostatak alata za prirodni pristup kao ključni faktor za manju zastupljenost istog. Sistemi uzgoja biljaka, držanja životinja ili obogaćivanja kvaliteta tla, koje primenjujemo na našoj farmi drugačiji su od pristupa klasične poljoprivrede. Kroz svakodnevni rad na našoj prirodnoj farmi, tokom niza godina, smo se u to uverili i tu viziju u sve većoj meri širimo kroz razvoj različitih sistema i edukativni rad. 


Kako smo došli do ideje?

Baveći se poljoprivredom na prirodni način sticali smo ekspertizu u ovoj oblasti, a kako smo po struci inženjeri svakodnevno smo uviđali prostor za unapređivanje sistema koje razvijamo, automatizacijom. Sigurni smo da uz integraciju pametnih sistema, prirodna poljoprivreda ne samo da postaje konkurentna, već i produktivnija. Razvoj ovih rešenja, kompatabilnih sa prirodnim načelima, postao je naša svakodnevica, te je pratio svaki novi projekat na farmi.

Primer jednog od ovih projekata je potpuno automatizovani off-grid staklenik - "Greenhouse 2081". Elemente prirodnog pristupa dobio je kroz integrisani komposter, skupljanje kišnice ili korišćenja solarne energije, dok je pametno zalivanje, kontrola temperature i praćenje rasta biljaka izvršeno automatizacijom na nivou harderskog rešenja i aplikacije. Ovim proizvodom smo počeli našu startup priču i kao najveći uspeh izdvajamo učešće na inkubator programu Delta Holdinga, gde smo ušli u uži izbor. Zbog komplikacije oko same proizvodnje staklenika kao složenog hardera, uradili smo pivot i orijentisali se na aplikativni nivo kroz softversko rešenje - "1seed".


1seed

"1seed" je softverska platforma koja čini operativni sistem za praćenje svih aktivnosti na prirodnoj farmi. Osnovna funkcionalnost, koju razvijamo za beta verziju, je praćenje rasta biljaka kroz "grow module". U ekspertski sistem smo uvrstili sva znanja iz prirodne poljoprivrede, kroz algoritam planiranja, praćenja i podrške rasta biljaka u prirodnom vrtu. Jednostavan način rada omogućava svakom da optimizuje iskorišćenost svoje parcele, prati potrebne aktivnosti kroz podsetnike ili se na prirodan način bori sa problemima. Intuitivna platforma omogućava kreiranje jednostavnog plana bašte, u zavisnosti od klimatskih uslova, tipa ishrane i specifičnih potreba korisnika, perioda godine, klimatskih uslova, kao i same površine, što ovom modulu daje mogućnost skaliranja. Uz skaliranje i modularnost "1seed" operativni sistem pokriva potrebe farmi svih veličina.

Pomenuta osnovna funkcionalnost, "grow module" je samo deo platforme kojim želimo da se probijemo na tržište. U nastavku razvoja planiramo integraciju celog imanja u platformu "1 seed", po principu operativnog sistema za prirodnu poljoprivredu. Naime, želimo da aplikativnim nivoom unapredimo svaki od segmenata prirodnog uzgoja, bilo da je to kompostiranje, pčelarstvo, kontrola pametnog staklenika i slično. Modularna arhitektura platforme koja je jednostavna za skaliranje čini osnovu sistema, a veliki broj modula za proširenje čini naš "moon shoot". Fokusirani smo na beta verziju, dok paralelno radimo i na konceptualnim softverskim i hardverskim rešenjima za module proširenja, verujući u našu viziju, , jer nam i u trenutnim, razvojnim verzijama, u velikoj meri pomaže u svakodnevnom poslu na imanju. 


Tim


Naš tim je mali i od skora broji petoro ljudi. Pokušavamo da što više slobodnog vremena iskoristimo za razvoj i približimo aplikaciju beta verziji. Organizujemo česta dnevna druženja kroz rad po principu hackatona, trudeći se da zajedničkim snagama razvijemo što više novih funkcionalnosti. Posebno smo aktivni zimi, kada napolju nema toliko posla.

U timu se nalaze iskusni inženjeri, kao i potpuni početnici, koji na ovaj način uče o razvoju softvera. Ovaj zanimljiv koncept se pokazao kao odličan, i sjajno je videti članove tima kako rastu zajedno sa aplikacijom. Kao mali tim, večinu posla delimo ali u manjoj meri razlikujemo obim posla samog razvoja, ekspertizu prirodne poljoprivrede i za kraj, biznis stranu.

Aktivnosti:

-Razvoj aplikacije 

-Razvoj hardverskih modula

-Potraga za saradnicima

-Apliciranje za investicije i promocija prozivoda

Ukoliko vas ova tematika u bilo kom opsegu interesuje, imate pitanja ili želite da nam se priključite, pišite nam.

greenhouse monitoring.PNG
Business Team
bottom of page